Saturejka

Listy saturejky. Rozšíření saturejky. Sběr saturejky. Saturejka v kuchyni. Kuřecí stehýnka se saturejkou. Rod Satureja. Saturejka se sbírá v době květu (Herba satureiae hortensis), tj. červen až září, která se suší co možná nejrychleji (ve stínu).

Doporučujeme:

  • E-shop IDC-FOOD - v internetovém obchodě IDC-FOOD Specio můžete vybírat z více jak 50 druhů přírodního koření, směsi koření na steaky, ryby, špízy, do salátů a pro různá vegetariánská jídla, přírodní jednodruhové koření z celého světa, marinády nejen ke grilování, ale zakoupit můžete také přímo kořenky.

Pěstování Saturejky

vyžaduje lehčí půdu a slunné a teplé umístění. Semena se obvykle vysévají na jaře do pařeniště a na venkovní stanoviště se rostlinky přepichují ve druhé polovině května. Pouze v nejteplejších oblastech ČR lze vysévat v dubnu přímo na venkovní záhon.

Saturejka - saturejka do salátů

Máte rádi italské a francouzské zeleninové saláty? Jejich zvláštní chuť má na svědomí právě saturejka, kterou si můžete na zahrádce vysadit i vy. Saturejka zahradní (Saturea hortensis) nebo vytrvalá saturejka horská (Saturea montana) se řadí mezi voňavé byliny Středomoří. Dá se pěstovat na zahrádce, používá se čerstvá nebo sušená. Saturejka je vytrvalý polokeř s jemně fialovými květy a delšími lístky. Sklízí se v době květu. Má přijemnou voňavou a ostrou chuť.

Saturejka a použití v léčitelství

Dá se použít v dietách místo pepře, obsahuje silice a třísloviny. Má protiprůjmový efekt, mírné močopudné účinky, používá se proti nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Milenci je vyhledávána pro své účinky afrodisiakální.

Saturejka v kuchyni

Saturejku dáváme do luštěnin, do zeleninových salátů, do kapusty, smetanových omáček, do nakládaných okurek. Velmi chutná je na kuřeti spolu s trochou zázvoru nebo kari. Do pokrmů pro čtyři osoby dáváme lžičku sušené saturejky.

Saturejka oblíbené kuchyně

Je to velmi oblíbené koření Balkánu, Francie, Anglie, Itálie, ale je součástí receptů americké, kavkazské a španělské kuchyně. Často se používá i českých receptech.

Kuřecí stehýnka se saturejkou

4 kuřecí stehna, 3 lžíce rajčatového protlaku, lžičku sušené saturejky, 1 stroužek česneku nebo špetka sušeného, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžíce oleje, sůl.

Všechny součásti dobře promícháme spolu s kuřecími stehny, překrojenými v kloubu (8 kousků). Necháme marinovat několik hodin. Pak osolíme a grilujeme. K tomuto pokrmu se hodí slunečnicový chléb, rýže, vařené brambory, nebo hranolky. Jako přílohu můžeme podávat rajčatový nebo okurkový salát.

Rod Satureja

zahrnuje asi 30 druhů, které rostou v mírných a subtropických pásmech obou polokoulí. Popis: Jednoletá až dvouletá, 10 až 60 cm vysoká bylina. Lodyha přímá, zelená až fialově naběhlá, na bázi dřevnatějící, větvená.

Listy saturejky

čárkovitě kopinaté, celokrajné, zašpičatělé, na bázi se zužující, téměř přisedlé, pýřité, na okraji brvité. Květy ve 2 až 5květých lichopřeslenech, světle fialové, růžové nebo bílé, v ústí často červeně tečkované, horní pysk delší, dolní 3laločný. Kvete v VII až X.

Rozšíření saturejky

Původní ve východním Středomoří a jihozápadní Asii, v ČR často pěstována, občas zplaňuje.

Léčitelství

Obsahuje zejména silici (asi 0,2%) s karvakrolem, cymolem, tujonem, cineolem, a dále třísloviny (asi 8,5%), pryskyřice, slizy a minerální látky.

Sběr saturejky

Sbírá se nať v době květu (Herba satureiae hortensis), tj. červen až září (takže možno i vícekrát ročně), která se suší co možná nejrychleji ve stínu nebo za umělého sušení za teplot do 40 °C. Droga zabraňuje nadýmání, má účinek protiprůjmový, povzbuzuje chuť k jídlu, působí protizánětlivě, mírně močopudně, snižuje krevní tlak, tlumí tachykardii, příznivě působí při průduškovém astmatu, tlumí pocit žízně u diabetiků. Obvykle se podává ve formě nálevu, který se připravuje z asi 4 g (3 čajové lžičky) drogy na šálek vody, podává se 3x až 4x denně. Informace v tomto odstavci částečně převzaty z: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin, díl 4.

Doporučujeme:

  • E-shop IDC-FOOD - v internetovém obchodě IDC-FOOD Specio můžete vybírat z více jak 50 druhů přírodního koření, směsi koření na steaky, ryby, špízy, do salátů a pro různá vegetariánská jídla, přírodní jednodruhové koření z celého světa, marinády nejen ke grilování, ale zakoupit můžete také přímo kořenky.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7353 (vitejdoma.cz/zahradnik#9693)


Přidat komentář