Kerblík třebule

Kerblík třebule je jednoletá bylina se sladkou anýzovou vůní snadno zaměnitelnou s petrželí či mrkví. Obsahuje éterické oleje a mnoho vitamínů C, díky čemuž se využívá nejen v kuchyni, ale i jako léčivý prostředek.

Kerblík třebule - čeleď

Miříkovité (Apiaceaé)

Původ kerblíku třebule

Kerblík třebule pochází původně ze západní části Asie a z Kavkazu. Záhy pronikl do Středozemí a odtamtud si již ve středověku našel cestu i do severnějších zeměpisných šířek. Vedle toho, že jeho listy sloužily jako aromatické koření, byl od nejstarších dob oblíben jako prostředek čistící krev.

Znaky kerblíku

Jednoletá, rozvětvená bylina, až 60 cm vysoká. Měkké listy jsou vícenásobně lichozpeřené, a pokud přehlédnete jeho sladkou, anýzovou vůni, snadno jej můžete zaměnit s petrželí nebo mrkví. Obsahuje éterický olej isoanethol, který má těsně před rozkvětem vyšší koncentraci. Bělavé okolíky se objevují - podle doby výsevu - až do vrcholného léta.

Odrůdy kerblíku třebule

Jsou známy hladkolisté a kadeřavé odrůdy kerblíku třebule.

Příbuzné druhy kerblíku třebule

Kerblík lesní (Anthriscus sylvestris) se v kuchyni neužívá. Poskytuje ovšem přírodní žluté barvivo.

Kerblík a jeho stanoviště

Kerblík třebule roste nejlépe v polostínu, v kypré, vlhké půdě. Je nenáročný, stačí mu jen málo živin, ale za sucha začíná dříve kvést, což je na úkor chuti.

Pěstování kerblíku třebule

Protože kerblík třebule snáší chladno, je možné jej vysévat volně na záhon již od března, nejlépe do řádek na vzdálenost 10-15 cm. Doporučuje se opakovaný vysev v rozmezí 14 dnů, protože roste rychle a kvete záhy. Vysejete-li jej mezi saláty, bude svou vůní odpuzovat plže a mšice. Pokud necháte některé rostliny odkvést, můžete si sami zajistit semena pro příští rok.

Kerblík je možné pěstovat po celou zimu

na okenním parapetu, bude vydatným zdrojem vitaminu C. Klíčeni trvá asi 2 týdny, tedy o něco déle než u řeřichy.

Sklizeň kerblíku třebule

Čerstvé mladé listy chutnají nejlépe. Sklízet se mohou již po několika týdnech od výsevu, ale bezpodmínečně před rozkvětem. Při zmrazování zůstává aroma zachováno, sušením a dlouhým vařením se ničí.

Použití kerblíku

Bylinková kuchyně

Kerblík třebule je nepřehlédnutelnou součástí jarních a bylinkových polévek, takže se mu někde dokonce říkávalo „polévková bylinka”. Patří do známé frankfurtské zelené omáčky, chutná k rybě a k vaječným pokrmům stejně jako k zelenině, rajčatům nebo k sýru. Přidávejte jej ale vždy teprve na konci vaření, aby aroma nevyprchalo.

Léčivé účinky kerblíku

Éterický olej a hořčiny povzbuzují činnost ledvin a zažívání. Jsou ideálním pomocníkem při jarních očistných kúrách. Kromě toho kerblík obsahuje velmi mnoho vitaminu C.

Okrasná hodnota kerblíku

Kerblík třebule patří k typickým bylinkám selských zahrádek. Protože je značně nenáročný a dobře se mu daří také v květináči, náleží i dnes mezi kořenící a voňavé rostliny v každé sebemenší bylinkové sbírce.

Důležité údaje

Hladkolisté odrůdy kerblíku jsou snadno zaměnitelné s jedovatým bolehlavem plamatým. Ten ovšem voní nepříjemně. Planý kerblík lesní je na rozdíl od nevinného kerblíku třebule mírně jedovatý a může vyvolávat kožní podráždění.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7354 (vitejdoma.cz/zahradnik#5384)


Přidat komentář