Pěstování a skladování pórku

Pórek vyséváme na vzdálenost 15 centimetrů. Pór lze sklízet za 16 až 20 týdnů po výsevu, ale vydrží na místě ve sklizňové zralosti celé měsíce. Pórek sklízíme vyrýváním od léta kdykoliv dle potřeby.

Pórek - výsadba

Tato cibulnatá zelenina vyžaduje dlouhou vegetační dobu, a proto s výsadbou pórku začínáme co nejdříve. Pór vyséváme na venkovní záhon (pórek můžeme také předpěstovat ve skleníku v truhlíku).

Pórek vyséváme na vzdálenost 15 centimetrů

nebo pokud si sadbu pórku předpěstováváme, vysazujeme semenáčky do volné půdy ve fázi 3 vyvinutých listů.

Pórek – závlaha, hnojení

Dokud se pórek neujme, musíme ho vydatně každý den zalévat. Později je závlaha nutná jen výjimečně, pouze za suchého počasí. Pórek pěstujeme v úrodné půdě, do níž jsme před výsadbou zapravili značné množství hnoje nebo kompostu.

Pórek je náchylný na ulehlé půdy

na kterých špatně roste. Pokud chcete, aby byl pór bílý, lze jej bělit opakovaným přihnojováním.

Jak sklízet pórek

Pór lze sklízet za 16 až 20 týdnů po výsevu, ale vydrží na místě ve sklizňové zralosti celé měsíce. Pórek sklízíme vyrýváním od léta kdykoliv dle potřeby. Pórek vyrytý ze země se špatně skladuje. Pórek v zimě snese několik stupňů pod bodem mrazu, avšak po opakovaném rozmrznutí a zmrznutí listy pórku měknou, rozpadají se a zahnívají. 

Pórek při mrazu

Za dlouhotrvajících mrazů rostliny vysychají, protože kořeny nemohou přijímat vodu ze zmrzlé půdy. Proto je lepší, když v prosinci pórek vyryjete (neokopávejte jej). Ideální je skladování ve studeném pařeništi nebo skleníku. Teplota pro skladování by měla být kolem 0°C.

Skladování pórku

Pórek můžeme skladovat v ledničce (maximálně však 20 dní). Pokud chcete, aby vám pórek vydržel delší dobu, skladujte jej v mrazničce (v mrazničce vám pórek vydrží téměř rok).

Druhy pórku

Pórek se dělí na zimní odrůdy, které se častěji pěstují a jsou velmi trvanlivé. Dále se také pórek dělí na odrůdy mrazu odolné a letní, které jsou vhodné pro přímou spotřebu.

Pórek a obsah látek a vitaminů

  • Pórek je bohatý na vitamíny B, C a E. Obsahuje také karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7392 (vitejdoma.cz/zahradnik#9276)


Přidat komentář