Rukola - roketa

Rukola - semínka rokety seté. Původ a pěstování rukoly. Růst rukoly. Cena rukoly. Uplatnění rukoly. Rukolový salát s parmezánem - recept na rukolu. Rukola roste od jara do podzimu a lístky můžeme průběžně podle potřeby otrhávat.

Rukola - semínka rokety seté

Semínka rokety seté můžete zakoupit v zahradnictví. Sice se názvy běžně zaměňují, ale rukola není roketa. Oba druhy sice** patří do čeledi brukvovitých**, tedy mezi řeřichu, ředkvičky a kedlubny, ale nejsou totožné.

Rozdíly - rukola a roketa

Rukola

Vzrostlá rostlina rukoly je podobná řepce olejce s bílými kvítky. Sklízí se ale záhy po vyklíčení, kdy vytvoří mladé šťavnaté lístky.
Rukola je rostlina s latinským názvem** Rucola selvatica**, v zahraničí se pěstuje pod názvem Wild rucola. U nás seženete semínko rukoly jen stěží. Mají i jinou chuť než listy rokety seté.

Roketa setá

Druh rokety nese odborný název** Eruca sativa**. Semeno je v České republice běžně k sehnání. Roketu si můžete i vy sami vypěstovat.

Jak roketu pěstovat?

Roketa se pěstuje stejně jako řeřicha. Můžete ji pěstovat na balkóně, na zahradě i v bytě. - na tác či talíř položíte buničitou vatu, navlhčíte, posypete semínky rokety a dáte na teplé a světlé místo - počkejte pár dnů, roketa začne klíčit a zhruba za 6 týdnů můžete lístky rokety sklízet - roketa se dá pěstovat v truhlících i na poli

Roketu zařaďte do jídelníčku dle vaší chuti. Jako přílohu k hlavnímu jídlu, do salátů či ke studené večeři.

Původ a pěstování rukoly

Jak už možná název napovídá, má tato rostlinka velmi blízko k Apeninskému poloostrovu. Kromě Itálie se však používá a pěstuje prakticky po celém světě, protože je velice přizpůsobivá různým přírodním podmínkám. Lístky rukoly, jež patří do čeledi brukvovitých rostlin, mohou u divokých keříků dosáhnout až délky 50 centimetrů. Vzdáleně se podobají listům pampelišky, ale jsou užší. S trochou štěstí lze u nás zakoupit semínka rukoly a vypěstovat si ji v domácích podmínkách. Vypěstovat ji lze za krátkou dobu podobně jako řeřichu na vatě, nebo ji můžeme zasadit do substrátu, kde se z ní můžeme těšit delší dobu.

Růst rukoly

Roste od jara do podzimu a lístky můžeme průběžně podle potřeby otrhávat. U nás se však semínka rostliny Rucola selvatica obtížně shání. Snáze je k dostání roketa, což je blízká příbuzná rukoly. Často se zaměňují, lépe řečeno se mnozí domnívají, že jde o tu samou rostlinu. Liší se tvarem, chutí si jsou velmi podobné a též použití je v podstatě shodné. K nám se rukola dováží z Německa nebo Itálie.

Použití rukoly

Šlechtěné odrůdy vynikají pikantně jemnou chutí, zatímco divoce rostoucí rukoly jsou chuťově méně příjemné. Pikantnost rukoly můžeme vyzkoušet na vlastní kůži, je už totiž poměrně běžně k sehnání v supermarketech a zelinářstvích.

Cena rukoly

Cena se pohybuje okolo 200 - 400 korun za kilogram. Rukola má široké použití jak do salátů, tak jako lehce orestovaná, coby příloha k dotvoření již hotových jídel. Mladé lístky chuťově připomínají ředkvičku, starší pokrmům dodají štiplavou chuť a pro někoho trochu nepříjemnou nahořklou dochuť. Tu však většinou ztrácí již po krátké tepelné úpravě. Rukola se výtečně doplňuje s chutí rajčat, česneku a bazalky, rukola se hojně používá právě do italských jídel. Z kořenu rukoly si můžeme uvařit odvar, který nám bude nápomocen při zažívacích obtížích, rukola je mírně močopudná a projímavá. Taktéž je vhodnou přírodní alternativou při detoxikaci jater.

Uplatnění rukoly

Uplatnění nachází též v kosmetickém průmyslu. Čerstvou rukolu stačí omýt od nečistot, seříznout stonky a dolní část listů. Pak ji jednoduše zkombinujme s čerstvou zeleninou a jogurtovou zálivkou, ale překvapivou chuť dodá i ovocným salátům. Další možností je orestovat rukolu na olivovém oleji a česneku, získáme tak originální přílohu k masu a rybám. Nejlépe je konzumovat rukolu během zimy a zjara, kdy dodá organismu pro imunitu tolik potřebné vitamíny a vyžene z těla únavu.

Rukolový salát s parmezánem - recept na rukolu

Jak jednoduché je použití rukoly poznáme z následujícího receptu:

Ingredience

  • 1 lžíce citronové šťávy
  • ½ stroužku česneku
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžička kaparů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 hrsti čerstvých rukolových lístků
  • 50 gramů nastrouhaného parmezánu

Postup - rukolový salát s parmezánem

Citronovou šťávu, česnek, petrželku a kapary důkladně rozmixujeme. Poté do směsi po troškách přimícháváme olivový olej. Rukolové lístky rozdělíme na 4 porce a vložíme je do malých misek. Lístky přelijeme připraveným dresinkem. Navrch každý salát posypeme strouhaným parmezánem a můžeme ihned podávat. K rukolovému salátu si můžeme otevřít lahev sladšího bílého italského vína a představovat si, kterak si je dopřáváme v přímořské restauraci.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7411 (vitejdoma.cz/zahradnik#9716)


Diskuze a zkušenosti

Vlasta | 09.07.2011 18:50
Škůdci na rukole Dobrý den, pěstuji na zahrádce rukolu (nepoznám zda se opravdu jedná o rukolu nebo roketu) a každoročně mi to během měsíce července napadají čeřní létaví broučci, kteří z lístků udělají cedník. Lístky jsou pak nevzhledné na servírování, protože jsou probodané jako řešeto. Ráda bych věděla čím to ošetřit a moci konzumovat. Děkuji moc za odpověď. Vlasta

Taras | 07.07.2014 13:36
škudci rukoly Mam stejny problem. Jak zachranit rukolu?


Přidat komentář