Pažitka - odrudy a použití

Pažitka a její původ. Znaky pažitky. Odrůdy pažitky. Pažitka - příbuzné druhy pažitky. Stanoviště pažitky. Pěstování pažitky. Použití pažitky. Léčivé účinky pažitky. Okrasná hodnota pažitky.

Pažitka čeleď

Česnekovité (Alliaceaé)

Pažitka a její původ

Pažitka je středoevropská domácí bylina, kterou lze ovšem nalézt jak v Himalájích, tak v Rocky Mountains. Tato aromatická bylina plná vitaminů se pěstuje již od středověku.

Znaky pažitky

Víceletá cibulovina, vytvářející tmavě zelené, úzké, až 30 cm dlouhé rourkovité listy. V létě se objevují dekorativní, kulovitá květenství, lichookolíky, podle odrůdy světle nebo sytě fialové, případně bílé.

Odrůdy pažitky

Již klasická je velkolistá odrůda Grolau, zatímco Filo má listy velmi jemné. Odrůda Alba kvete bíle, Forescate svítivě červeně.

Pažitka - příbuzné druhy pažitky

Koncem jara se objevují velké bílé lichookolíky česneku medvědího (Allium ursinum). Listy prozrazují typického obyvatele lesů, který, stejně jako česnek kuchyňský, obsahuje éterické oleje, upravující krevní tlak. Mladé listy, které se sklízejí před rozkvětem, se používají ke kořenění salátů nebo na chléb s máslem.

Také cibule se mohou po odkvětu dobýt, a tak použít jako koření. V zahradě se tato rostlina sama velkoplošně rozšiřuje. Listy cibule zimní (A. fistulosum) jsou rovněž kořenící a zdraví prospěšné. 

Stanoviště pažitky

Výslunné až polostinné místo s výživnou, vápenitou půdou.

Pěstování pažitky

Pro časnou sklizeň se vysévá již koncem zimy na okně nebo v pařeništi a od května se vysazuje. Koncem jara je možné vysévat přímo na záhon. Starší husté trsy je možné touto dobou dělit. Výsev a výsadba se provádí do řádků nebo hnízdovitě. Pažitku je třeba pravidelně zalévat a vícekrát přihnojit, například kompostem. Pokud se květenství vylamují, bývají listy méně tuhé. Po pravidelné sklizni pažitka vždy obrůstá jemnými listy.

Pažitka a sklizeň

Asi 6 týdnů po výsevu je možné začít se sklizní listů a tu lze až do podzimu několikrát opakovat. Odstřihávejte vždy jen část trsu, a to nejlépe až u země, aby rostlina mohla nově obrazit. Před zimou je možné - pokud pažitku nepěstujete v nádobě - trsy vyzvednout i s bálem, vsadit je do květináčů a pěstovat je dále na okenním parapetu. Pro sušení nebo zmrazování se šťavnaté listy pažitky příliš nehodí.

Použití pažitky

Bylinková kuchyně

Pažitka obsahuje mnoho vitaminu C a je nejlepší ji používat čerstvou. Při zmrazování nebo sušení ztrácí mnoho ze svého obsahu vitaminů. Tato pikantní bylinka okoření saláty, tvarohy, chléb s máslem a vaječné pokrmy, jako jsou omelety a míchaná vejce. Omáčkám, polévkám a pokrmům z ryb propůjčuje kořenný tón.

Léčivé účinky pažitky

Díky vysokému obsahu éterických olejů (dokáží probudit vaše smysly) podporuje trávení a ovlivňuje krevní tlak.

Okrasná hodnota pažitky

Zvláště šeříkově fialová květenství dodávají okrasné zahradě krásný důraz. Objevují se ale jen u těch pažitek, které nejsou sklízeny.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7522 (vitejdoma.cz/zahradnik#5580)


Přidat komentář