Krby, grily a udírny

Právě vyuzenou nebo ugrilovanou pochoutku je možné si dopřát příležitostně na trzích, jarmarcích, poutích apod. Ovšem, proč čekat, než bude nějaká takováto hromadná akce. Voňavou pečínku si můžete vychutnat třeba každý týden.

I když je možné si zakoupit na stáncích při rozličných akcí, nebo také v prodejně v chladicím boxu uzené maso, klobásy, ryby aj., tak domácímu uzení se nic nevyrovná. Krom toho, co může být lepšího, než čerstvě** vyuzená** pochoutka. Pořídíte-li si některou z** udíren**, můžete se rozhodnout pro uzení studeným, teplým nebo horkým kouřem.

Udíme nejen maso

I když je** uzení** spojené převážně s masem (vepřovým, jehněčím, drůbežím), je možné si vyudit i jiné pokrmy a pochoutky. K nim se řadí například párky, klobásy, ryby (kapr, pstruh, losos, tuňák), zelenina (cukety, papriky, kukuřice aj.), sýry, mandle, ořechy, houby, mořské plody a další.

Udírny pro příležitostné i časté uzení

Plánujete** pravidelné uzení**, třeba jednou za týden, čtrnáct dnů? Nebo spíše budete udit příležitostně? V druhém případě si rozhodně vystačíte s udírnou spíše menší, stolní nebo teleskopickou. Taková udírna je pak výhodná pro svůj transport i skladovatelnost. V případě, že se během letních dnů pustíte do opakovaného, častějšího uzení, oceníte například udírnu, která je spojena s grilem.

Udírny dle materiálu

Udírnu si můžete pořídit buď z nerezu, nebo pozinkovaného plechu.

Co se týká pozinkovaného plechu, tak taková udírna Vás vyjde levněji. Je však třeba pamatovat na dostatečné vypálení udírny, a to před Vaším prvním uzením. Takové vypálení se dělá z důvodu, aby se odstranil olejový i** pozinkovaný film z plechu**. Pozinkovanou udírnu je také dobré využívat pro jarní až podzimní období, kdy teplota by neměla klesnout zhruba pod pět stupňů. V případě, že byste chtěli udit i během zimy, je pak vhodné volit udírnu tzv. izolovanou.

Pořídíte-li si udírnu z nerezu, budete sice muset o něco hlouběji zalovit v peněžence, za to se budete moci těšit z jeho mnohem delší trvanlivosti. U udírny z nerezu není zapotřebí, abyste ji před prvním uzením vypálili.

Typy udíren

Udírnu si můžete vybrat nejen podle druhu materiálu. Výrobci přichází s celou řadou udíren pro fajnšmekry uzených pochoutek.

Transportní udírny

Transportní, neboli** přenosné udírny** jsou velmi šikovné. Užijete je totiž na zahradě, chatě, chalupě, na dovolené. Takovou udírnu jednoduše sbalíte a přenesete, převezete na místo určení.

Stolní udírny

Jak již název napovídá, tak se jedná o udírnu, kterou je možné umístit i na stůl. Jedná se v podstatě také o přenosnou udírnu, jako výše. Se** stolní udírnou** můžete udit de facto všude, třeba i na balkoně Vašeho domku, chaty, chalupy. Jen se před tím raději u sousedů ověřte, že jim nebude vadit kouř.

Elektrické udírny

Pro zprovoznění tohoto typu udírny, budete potřebovat elektrickou energii. Elektrické udírny disponují speciální elektrospirálou, a to s regulací teploty.

Kombinovaná udírna s grilem

Jste příznivcem uzených, ale také grilovaných pochoutek? Pak možná uvítáte spojenou udírnu s grilem.

Vhodné piliny k uzení pokrmů

K uzení se hodí například piliny z ovocných stromů, piliny jasanové, dubové, bukové, z ořechu aj. co je důležité u pilin, tak ty by měly být vždy z kvalitního a zdravého dřeva. Je mýtem, že je jedno, zda budou** piliny** obsahovat barvy, plísně apod. Vše se totiž přenáší do uzeného pokrmu.

Způsoby uzení

Již jsme prozradili, že uzení je možné provést studeným, teplým nebo horkým kouřem. Ne všechny udírny umožňují všechny typy kouře. Při výběru udírny se tedy zajímejte, jaké uzení příslušná udírna umožňuje. Uzení studeným kouřem probíhá do teploty 25°C, uzení teplým kouřem do teploty 60°C a uzení horkým kouřem až do teploty 100°C.

Grily

Nejen udírny jsou vyhledávané a používané v jarních, letních a podzimních měsících. Grily jsou, dalo by se říci ještě oblíbenější, neboť ne každý vyhledává uzené pochoutky ve větším měřítku. Při grilování si přijdou na své všichni, ne jen ti, pro které není pořádné jídlo bez masa. Jste milovníkem zeleniny a ovoce? Pak určitě vyzkoušejte nevšední grilované gurmánské pokrmy. Co se týká například ovoce, tak vyhledávaným pro grilování, je například ananas, banán. U zelenin kraluje cuketa, paprika, rajce a další.

Nyní se podíváme blíže na jednotlivé typy grilů, ze kterých si můžete vybírat.

Elektrické grily

Nepanuje zrovna venku vlídné počasí, které by bylo vhodné pro grilování? Čekáte vždy na víkend, ale bohužel počasí si usmyslelo, že bude pršet? Zoufat nemusíte, ani překládat, či rušit posezení s přáteli. Grilovat totiž můžete i u Vás doma, v interiéru. Nebo pokud je součástí Vaší domácnosti zastřešený balkon, lodžie, terasa, i zde můžete grilovat.

Elektrické grily jsou totiž k tomu přímo uzpůsobené. Dokonce ani nemusíte nijak dlouho čekat, než budete moci začít grilovat. Povětšinou stačí deset, patnáct minut. Takový elektrický gril můžete umístit přímo na stůl, a zatímco se bude připravovat chutné a šťavnaté masíčko, můžete klábosit, popíjet víno apod. A venku může pršet, bouřit, Vám to nijak náladu zkazit nemusí. A co víc, u elektrických grilů nemusíte řešit kouř, který by Vás nebo sousedy mohl při roztápění grilu obtěžovat.

Plynové grily

Co se týká plynových grilů, máte na výběr praktické přenosné, nebo také velké, jež využijete pro větší sešlost přátel, rodiny. U plynových grilů je zapotřebí počítat s tím, že budete „ušetřeni“ vůně kouře. Na druhou stranu pořízení plynového grilu je výhodné nejen co do vstupní ceny, ale i samotného provozu.

Grily na dřevěné uhlí

Dáváte raději přednost jinému grilu, než plynovému nebo elektrickému? Pak si můžete pořídit gril na dřevěné uhlí. U tohoto typu grilu musíte počítat s nutností roztápění grilu a určitým grifem pro udržení té správné teploty pro grilování.

Zahradní krby

A aby byl výčet úplný, pak nesmíme zapomínat na zahradní krby. Nejenže si díky němu můžete připravit šťavnaté masíčko. Takový krb je kolikráte bezpochyby dominantou nejedné zahrady. Při jeho umístění jen dbejte na to, aby byl dostatečně vzdálen od hořlavých materiálů, ale také domu, chaty, chalupy. Pořídíte-li si kvalitní krb, můžete se těšit z připravovaných pochoutek po dlouhou dobu.

Zahradní krb s udírnou

Pokud máte rádi i uzené pochoutky a nevíte, zda se rozhodnout pro krb, či udírnu, nemusíte volit jedno nebo druhé. Pořiďte si rovnou krb spojený s udírnou. Budete si tak moci vyudit vlastní klobásky a později je ugrilovat. A pokud budou klobásky z domácí zabíječky? Pak snad nebude větší lahůdky. Má to však jeden "háček". Vaši přátelé a blízcí k Vám budou chodit často, protože být v dobré společnosti a  ještě k tomu s výborným jídlem, hned tak někde nenajdou.

Zahradní krby, grily, udírny, minimálně jedno mají bezpochyby společné. Připravíte v nich jedinečné pochoutky, a nemusí to být jen ty masové. I děti a milovníci zeleniny a ovoce si přijdou na své. Maso, ryby, mořské plody, zelenina, ovoce – na všem si pochutnáte.  A když si ke grilované nebo uzené pochoutce dáte lahodné víno, vychlazené pivo, nebude to mít žádnou chybu.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7685 (vitejdoma.cz/zahradnik#9818)


Přidat komentář